Hus med hage har hatt en dominerende posisjon i bildet av kjernefamilien i Norge, helt siden etterkrigstiden og boligpolitikkreformen på 60-tallet. Det er i dag den vanligste boformen i rurale strøk. 52 prosent av Norges befolkning er bosatt i eneboliger, 21 prosent i tomannsboliger, rekkehus eller mindre hus. 

Hvilke kvaliteter er det som gjør det meningsfullt for så mange med et eget hus for seg selv og sin familie? Hva sier det om samfunnet og hva sier det om oss, vår historie og vår kultur?

Ved å ta samtidskunsten ut fra dens tradisjonelle arenaer og ta i bruk noe så vanlig som et hus med hage, søker prosjektet å gå tettere i dialog med både tematikken og de menneskene som lever i eller er oppvokst i et hus med hage. 

Utgangspunktet er kunst, men ved å knytte til oss fagpersoner fra andre disipliner skapes en arena for utforsking og refleksjon rundt temaet. 

I de senere år har det kommet en generell økt interesse for økologisk landbruk, bærekraftig samfunnsutvikling, klima, forurensing og berging av truede dyre- og insektarter. Det sies at den som kultiverer hagen tror på framtiden. Betyr dette at de som søker mot denne boformen tror på framtiden eller betyr det at de forsiktig trer på seg skylappene og hagehanskene, graver seg ned i hvert sitt individuelle kjøkkenhageprosjekt? Gjør man det for å gjenoppdage naturens magi som en form for mindfulness, eller kultivering av egen indre hage? Er huset med hage en liten boble separert fra den store, og uhåndgripelige virkeligheten? Et sårt trengt pusterom fra den alltilstedeværende samtidens inntrykk? Blir det faktum at insektene ikke pollinerte plommetreet satt i sammenheng med klimaendringene?

“Et hus med hage” vil synliggjøre synergieffektene kunstner-initiativer har på samfunnet. Kunstner-initiativer handler ofte om å se potensialet og skape noe som bidrar til å øke åpenheten og stimulere til nytenkning rundt eksisterende utfordringer. Både Lieungh og Birkeland har erfaring med denne måten jobbe på og ønsket å slå kreftene sammen. Alle kunstnerne og aktørene som er invitert har som fellesnevner at det savnet mer tilgang til samtidskunst da de vokste opp, enten det var i Bø, Kristiansand eller Am Völs i Nord-Italia. Vi mener at samtidskunsten skal florere i hele samfunnet, ikke være kun konsentrert til de store byene.  “Et hus med hage” er et sosialt og bredt prosjekt, et tilbud som kan friste de med mindre kjennskap til samtidskunst, såvel som fagmiljøet.

Prosjektet vil omfatte kunstverk både innendørs og utendørs. Gjennom et sterkt fokus på personlig og profesjonell formidling vil prosjektet gjøres så åpent og tilgjengelig for publikum som mulig.  

Prosjektet er støttet av Kunstnerhuset Gvarv´s stipend, Vestfold og Telemark Fylkeskommune, Kulturrådet, Midt Telemark kommune og Billedkunstnernes Vederlagsfond.